11:57 - Uluslararası Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde Seferberlik ve Sefer Organizasyonu Sempozyumu
11:20 - Amasya İdari Ziyareti
16:25 - Başkanı Sevindi, Başarılı Gençlerle Bir Araya Geldi
16:20 - Başkan Yeşilgöz “2025 Yılı Bütçesine Yönelik Taleplerimizi Yineleyeceğiz”
16:07 - Amasyada Tır Kazası 1 Yaralı
16:00 - Kış Lastiği Zorunluluğu 1 Aralık’ta Başlıyor
15:55 - Amasya’da Sağlık ve Eğitimdeki Yatırımlar Vali Bakan’a Sunuldu
15:43 - Ey DÜNYA
15:33 - Amasyalı 13 Yaşındaki Genç Mucit, Tarihi Yapay Zeka ile Geleceğe Taşıyor
Orta Karadeniz İşbirliği Platformu (OKİP) çerçevesinde makine imalatı, yazılım ve sağlık sektörlerinde iş birliğini derinleştirmek, savunma sanayinin tedarik süreçlerini tanıtmak ve değişik sektörlerden yeni üyeler kazanmak amacıyla toplantı düzenlendi.
Toplantıya Vali Dr. Osman Varol, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç, Merzifon TSO Başkanı Dursun Dağdelen, işadamları ve ilgili kamu görevlileri katılım sağladı.
Vali Varol yaptığı konuşmada; “Ülkemizde gerçekleştirmeye çalıştığımız üretim atağını verimli bir şekilde gerçekleştirebilmek için iletişim çok önemli. Kalkınma ajansımız bu konuda çok önemli faaliyetler yürütmekte. Gerçekleştirilen bu toplantılarla birçok paydaş bir araya gelerek güzel sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bu toplantının sonucunda da çok önemli sonuçlar çıkacağına inanıyorum.
Amasya 4 adet sanayi bölgesiyle çok önemli, küresel ölçekte firmalara ev sahipliği yapıyor. Kendi alanlarında “know how”a sahip firmalarımız var. Bu toplantının tekrar hayırlı sonuçlar çıkarmasını diliyorum. Amasya’mıza hoş geldiniz.” ifadelerine yer verdi.
Toplantıya HAVELSAN’dan İş Ekosistemi Müdürü Yavuz Ekinci ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Sanayileşme Daire Başkanlığından Şube Müdürü Hüseyin Kılıç katılım sağlamış olup, kurumlarının tedarik süreçlerine ilişkin bilgi sunmuşlardır. Bu çerçevede söz konusu kurumlar OKİP temsilcisi Abdurrahman Karataş ile savunma sanayinin ithal ettiği ve yerlileştirmek istediği ürün listelerini paylaşmıştır. Platform üyeleri bu bilgilere de erişim sağlayabilecektir. Bölge illerinden yaklaşık 40 işletme toplantıya katılım sağlamıştır. Platformun çalışmalarına devam etmesi ve 4. toplantısını Tokat’ta yapması planlanmaktadır.
Amasya’nın tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik, bazıları çiftçilerimize motivasyon teşkil edecek, bazıları ise Türkiye’ye örnek olabilecek derecede büyük ölçekte toplam 13 önemli proje, “Tarım Şehr-i Amasya” başlığıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
Vali Dr. Osman Varol’un göreve başlamasında bu yana gerçekleştirdiği koordineli çalışmalar ve araştırmalar neticesinde ilimizin tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik oluşturulan 13 önemli proje, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda Vali Dr. Osman Varol’un yanı sıra Amasya Milletvekilleri Mustafa Levent Karahocagil ile Hasan Çilez, İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Erarslan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, proje uzmanları ve basın mensupları bulundu.
Amasya’nın tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik olan 13 önemli projenin ana başlıkları şu şekildedir:
1-) NADAS ALANLARININ DARALTILARAK TARIMSAL ÜRETİME KAZANDIRILMASINA YÖNELİK “NOHUT YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ”
2-) NADAS ALANLARININ DARALTILARAK TARIMSAL ÜRETİME KAZANDIRILMASINA YÖNELİK “ASPİR YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ”
3-) BAĞCILIĞIN CANLANDIRILMASI VE GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK “YÜKSEK SİSTEM BAĞ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ”
4-) ALTERNATİF ÜRÜN TARIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI KAPSAMINDA “KAPAMA TRABZON HURMASI BAHÇESİ TESİSİ”
5-) ALTERNATİF ÜRÜN TARIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI KAPSAMINDA “KAPAMA HÜNNAP BAHÇESİ TESİSİ”
6-) YÖREYE AİT ÜRÜNLERİN “ORGANİK KOŞULLARDA” ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ VE YAYGINLAŞTIRILMASI
7-) TARIMSAL FAALİYETLERDEN DOLAYI ORTAYA ÇIKAN ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ
8 -) BÖLGEYE UYGUN ALTERNATİF YEM BİTKİLERİNİN BELİRLENEREK ÜRETİME TEŞVİK EDİLMESİ VE MEVCUT YEM BİTKİ EKİM ALANLARININ ARTTIRILMASI
9-) AMASYA İLİNDE SÜT SIĞIRI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE DAMIZLIK SÜT SIĞIR İŞLETMELERİNİN NİTELİK VE NİCELİKLERİNİN ARTIRILMASI PROJESİ
10-) 1. ETAP DAMLAÇİMEN KÖYÜ ENTEGRASYON ÜRETİM TESİSİ PROJESİ
11-) AMASYA MİSKET ELMASININ ÜRETİMİNİN VE PAZAR PAYININ ARTTIRILMASI EYLEM PLANI
12-) AMASYA İLİ KİRAZ ÜRETİMİNİN VE İHRACATININ ARTTIRILMASI EYLEM PLANI
13-) TAŞOVA TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ PROJESİ